Byrum ved Sæby Havn



Uderummet ved havnen er designet med fokus på forsamlinger, gruppearbejde og bevægelse. Lad jer inspirere af, at
der her er højt til loftet.



Aktivitet 1: Fang Krabber






Sådan gør du: Fang krabber ved havnen er en spændende aktivitet, som fungerer bedst ved havnen. Inden aktiviteten skal der forberedes ‘krabbefangere’ og findes madding. Krabber er vilde med gammelt kødpålæg eller en mast musling.

Se hvordan I bygger krabbefangere via. linket.


Krabberne fanges, undersøges og sættes fri igen med et godt gammeldags krabbevæddeløb.



Medbring:

  1. Krabbefangere
  2. Spande
  3. Madding








Aktivitet 2: Kropsmatematik




Sådan gør du: ​Når vi bevæger og opholder os udendørs, indtager vi et stort rum med meget plads. I dette rum kan virkelighedstro opgaver, som kræver plads, udføres. Lav et skema og registrerer hvor hurtigt noget bevæger sig. F.eks.: Hvor hurtigt bevæger du dig når du løber eller hinker over 100 meter? Nu kan du udregne forskellen eller måske endda finde gennemsnittet af alle jeres løb? Prøv at gætte afstanden til den nærmeste båd, til den nærmeste bygning og til den nærmeste bænk. Registrer og find ud af hvor langt du var fra.



Medbring:

  1. Papir og blyant
  2. Målebånd
  3. Stopur






Aktivitet 3: Mål vanddybden med håndlod




Sådan gør du:

​Mål og find vanddybder i en å, sø eller havn. En god måde at arbejde med relevante data og matematiske observationer og beregninger. Find og registerer vanddybden i denne øvelse. Det har altid været relevant at måle vanddybden der hvor mennesker sejler, bor og fisker.

En simpel metode til at måle vanddybden er med et gammeltdags håndlod. Danmarks mange havne har i tidens løb holdt øje med vanddybden i havnen, da den har en direkte betydning for hvilke skibe, som har kunne lægge til hvor.

Forberedelse: Lav jeres eget håndlod. Dette gøres ved at finde en sten med hul i og noget snor. Bind snoren fast til stenen. Der kan med fordel tegnes streger på snoren hvert 10. cm. med en sprittusch. Alternativt kan der bindes knuder hvert 10. cm. Håndloddet forberedes hjemmefra.


En sjov lektie til deltagerne/eleverne kan være at de selv skal finde en sten med hul i inden undervisningsgangen.

Tegn en skitse over området og påtegn de forskellige målepunkter. Alternativt kan der medbringes et kort over området, som der tegnes på.


Udarbejd et skema som vist her.





Medbring:

  1. Papir og blyant
  2. Registeringsskema
  3. Hjemmelavet håndlod