Byrum ved Sæby Å





Uderummet ved åen er skabt med fokus på ophold og adgang til vandet. Med udgangspunkt i det stedsspecifikke område er her til inspiration nogle aktiviteter. Aktiviteterne gør jer klogere på jeres omgivelser.



AKTIVITET 1: “På jagt i åen”


- Tegn og se, dyr og planter og artsbestem dem.

Sådan gør du: Gå på opdagelse i området og find dyr, skaller og planter, som derefter skal tegnes. Der sker noget med os når vi ser, tænker og tegner. I dén rækkefølge. I arbejdet med naturen på forskellige måder lærer vi bedre at forstå den. Hvor mange ben har en edderkop og hvor sidder kronbladet fast på en blomst? Hvilke farver, former og mønstrer er der i naturen og på de ting eller dyr der er fundet?



Medbring:

  1. Spande/kasser/poser til indsamling
  2. Tegnegrej og papir
  3. Mobiltelefon med appen arter.dk
  4. Plantenøgle bog. Dansk flora.








AKTIVITET 2: Beregn en bro


Sådan gør du: Nu skal I samarbejde og fælles finde en løsning på den udfordring I står overfor. I skal bruge ensvinklede trekanter til at beregne længder, der ikke direkte kan måles. I skal finde den præcise afstand over åen ved havnen, for havnefogeden skal købe træ til at bygge en ekstra bro.



Medbring:

  1. Målebånd
  2. Vinkelmåler
  3. Afmærkningspinde/kegler
  4. Papir og blyant






AKTIVITET 3: Hvor meget fylder tømmeret? (Rumfang)


Det er vigtigt at vide, hvor meget træ fylder, når det skal fragtes rundt med lastbil eller opbevares indtil brug. Dette gøres ved at udregne træets rumfang.


Sådan gør du:


Løs følgende opgaver i byrummet:

1. Find og mål længden, højden og bredden på ét stykke lærketræ i byrummet. Skriv de tre målinger ned således i centimeter (cm). Bredden(b) x Længde(l) x Højden(h) = Rumfang A.1. : Find det største stykke træ og det mindste stykke træ og find rumfanget af begge.


2. Savværket, som leverer træet til byrummet, vil vide hvor meget træet fylder i rumfang. De vil vide om de skal pakke den store eller den lille lastbil med træet. Det skal gerne kunne være der alt sammen på én gang. De har ikke lyst til at køre flere gange. Til byrummet er der brugt 50 stykker lærketræs tømmerstokke, som er 4,2 m lange, 0,2 meter bredde og 0,11 m høje. Hvor meget fylder det i kubikmeter?


3. Havnefoged har et skur, hvor træet skal opbevares indtil det skal bruges. De indvendige mål er 5 m langt, 2,5 m højt og 3 meter bredt. Hvor mange stykker lærketræ kan der ligge i havnefogeds skur?





Medbring:

  1. Målebånd/tommestok/lineal
  2. papir og blyant
  3. Lommeregner